2010. december 18., szombat

Csokoládélikőr


Ha most nem fogok tüdőgulladást kapni, akkor sose. :) A kép nem "díszlet", valódi hó. Én meg marha a mínusz 5 fokban fotózom.

A recept még a nagymamámtól ered, oly' régen nem készítettük már, most elővettem. Igazából nem szeretem a likőröket - ahogy az ember öregszik, megfordul az ízlése - manapság egy jófajta vörösbort sokkal többre értékelek holmi cukros szeszesitaltól, pedig régebben, tinikoromban fordítva volt.

Ünnepekkor mindig készítettük, karácsonykor csokilikőrt, húsvétkor tojáslikőrt, és igazán az volt benne az izgalmas, hogy - persze mértékkel -  a szülők nekem is megengedték, hogy igyak belőle. Így aztán úgy érezhettem magam - ha csak egy rövid időre is - mint a felnőttek.

Szóval, ez nekem a csokilikőr, a nosztalgia, és az ünnep öröme.

Hozzávalók:

25 dkg porcukor
2 tojás
3 dkg keserű kakópor
3 dkg étcsokoládés (én 86%-osat használtam)
4 dl tej
2 dl tiszta szesz
1,5 dl tejszín

Elkészítés:

A porcukrot a tojásokkal habosra keverjük.

Kevés langyos tejben csomómentesen feloldjuk a kakóport. 
A maradék tejbe beletördeljük a csokoládét és felforraljuk. Az edényt a tűzről levesszük, majd habverővel történő folytonos keverés mellett hozzáöntjük a kakóporos tejet és apránként a tojásos keveréket, majd az alkoholt, és a legvégén a tejszínt.

Szitán átszűrjük ( egy gézlapot tegyünk a szitába) és üvegbe töltjük.

Jól behűtve szervírozzuk, és hűtőben tároljuk.

8 megjegyzés:

  1. Szia, Szeretném megkérdezni, hogy kb mennyi ideig tartható el ez a likőr? (csak a tojás miatt kérdezem). Köszi Zita

    VálaszTörlés
  2. Szia Zita, hűtőben nagyon sokáig eláll. Egyébként a tojás attól, hogy a majdnem forró kakaós tejbe került, hőkezelődik (kb. 70 fokon elpusztul a szalomonella és egyebek) szóval nem kell aggódni.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, akkor ez jó karácsonyi ajándék lesz, csak még egy kérdés, a tiszta szesz helyett használhatok vodkát? Köszi

    VálaszTörlés
  4. Szia, elvileg vodkával is lehet, igen. De patikában kapsz tiszta szeszt. A receptben írtnál akár kevesebbet is lehet beletenni, ki milyen eősen szereti.

    VálaszTörlés
  5. Szia, Juci! Azon gondolkodtam, hogy ha a tejszínt nyersen öntöd bele, annak se lesz baja? Mármint az alkoholt már nyilván nem főzzük, elveszne a lényeg :) A tejszín meg hogy áll el néhány napnál tovább? Az alkohol miatt?
    Köszi előre is! :) Puszi,
    Durcsó

    VálaszTörlés
  6. Szia Durcs! Igazából nem tudom az okát, de hűtőben sokáig eláll, még nyáron sem volt semmi baja (akkor fogyott el). :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép!
    Szeretném megkérdezni,hogy milyen tejszínt használsz?

    VálaszTörlés
  8. A márkája változó, de 30 %-os habtejszín. Nekem pl. a Tesco Gazdaságos nagyon bevált, jó minőségű, és 150 Ft a 200 ml.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails