2010. december 5., vasárnap

Mikulás estére...


...karácsonyi gyümölcspuncs.

A gyümölcspuncs szó az a dolog, amit az agyam azonnal valami karácsonyi amerikai filmmel párosít, és pereg előttem a jelenet, amikor Kevin McAlister rángatja a papírbábukat a "Rocking around the Christmas tree" című slágerre, aztán rögtön ezután Mark Darcy cuki rénszarvasos pulcsija villan fel. A karácsonyi témájú  amerikai filmekben mindig ott van egy nagy tál (vájdling) gyümölcspuncs az impozáns júingos falépcső előtt egy helyes kis asztalon. Ez ugyanolyan evidens, mint ahogy minden telefonszám 555-tel kezdődik.

Hozzávalók:

7 dl vörösbor
7 dl tea (gyümölcstea vagy fekete tea)
2 dl rum
ízlés szerint cukor
kb 10 szem kardamom
pár szem szegfűszeg
pár szem szegfűbors
egy kis darab gyömbés frissen reszelve (kb. 1 tk)
1 egész fahéjrúd
2 narancs és 1 citrom
20 dkg aszalt gyümölcs (pl. vörösáfonya, sárgabarack, szilva)

Elkészítés:

A bort egy lábasba öntjük, majd beletesszük a fűszereket és a cukrot és egy fél órát állni hagyjuk. Éppen csak összeforraljuk, majd leszűrjük (ha van teatojásunk, tegyük abba a fűszereket, így nem kell leszűrni.)
Hozzáadjuk a héjastul karikára vágott narancsot és citromot, valamint az aszalt gyümölcsöt , majd felöntjük a meleg teával és a rummal, felmelegítjük és poharakba merjük.


Más: írtam a Télapónak e-mail-t és meghallgatta a kérésem, hozott nekem állványt.:) ezzel a kardamomos képpel próbáltam ki először, szerintem egész jó lett. legalább végre éles. :DDD

2 megjegyzés:

  1. Kedves Juci!Szinte érzem az illatát és a fotó...Egyenesen gyönyörű!:)Üdv: Szofika

    VálaszTörlés
  2. szai Szofi, köszi a dícséretet :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails