2011. január 29., szombat

Aszalt sárgabarackkal töltött sertésrolád ananász és mangó chutney-val, ropogós sajtkosárban tálalt lime dresszinges jégsalátával


Akik rendszereses olvassájk a blogomat, már tudják, hogy van egy kis főzőiskolám, ma farsangi menüt készítettünk. Nos, ez nem a klasszikus "fánkos" farsangi menü, hanem inkább báli menü, szerintem különleges, ugyanakkor nem bonyolult, állítom, hogy az egész műveletben a sajtkosarak elkészítése volt a leghosszabb. Viszont jó hír, hogy a sajtkosarakat előre is el lehet készíteni, s ha jön a vendégsereg, csak elővenni.

A menü a következő volt:
  • Sárgabarackkal töltött sertésrolád ananász és magnó chutney-val és sajtkosárban tálalt lime dresszinges jégsalátával
  • Aszalt fügével töltött filézett kacsacomb gorgonzola mártással, dióval töltött sült almával, Yorkhsire pudinggal
  • Skandináv áfonyatorta


Először is, lássuk az előételt.


Anyaghányad 4 adagra:
20 dkg sertéskaraj
5 dkg aszalt sárgabarack
só, fehérbors
2 tk zselatin
1db jégsaláta
1 db lime
20 dkgtrappista sajt
oliva olaj
1/2 db mangó
1/4 db ananász
1 db chili paprika
2 evőkanál méz 
1/4 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
2 ek almaecet
Elkészítés:
A sertéskarajt ún. nyitott szeleteléssel megnyitjuk.

Ez a következőképpen néz ki: a karajt hosszanti irányban függőlegesen bevágjuk, az aljától jó 2 ujjnyira. A kapott nyílást széthajtjuk, majd a jobb és bal oldalra eső húsrészeket hosszanti irányban vízszintesen bevágjuk majd szétnyitjuk, mint egy könyvet.

Kb. így: 


Folpackkal több rétegben betakarjuk és óvatosan kloffoljuk.

Sóval, borssal és zselatin porral hintjük.

A húst rátesszük 4-5 réteg alfóliára, majd a közepén elrendezzük  a metéltre vágott aszalt sárgabarackot.



A hús 2 végét ráhajtjuk a töltelékre, majd az alufóliába szorosan betekerjük, a fóliavégeket jól összetekerjük.



Olajozott tepsibe helyezzük pici vízzel és sütőben 110 fokon kigőzöljük (a sütő aljába egy forró vízzel teli tepsit helyezünk, feltéve, hogy nincs otthon gőzsütőnk :)  (kb. 30 perc), majd hűtjük.

Sajtkosarak:
A hideg sajtot lereszeljük, majd adagonként kb. ujjnyi vastagon 1 porcelántálra szórjuk. Mikrohullámú sütőben enyhén összeolvasztjuk (pici színe legyen), majd 1 kávéscsésze segítségével formázzuk (beborítjuk vele a kávéscsészét).

Figyelem: jó minőségű sajttal dolgozzunk, mert egyes sajtoknak magas a zsírtartalma, azokból elég nehéz sajtkosarat készíteni, mert a sajt ahelyett, hogy sülne, csak a zsiradék folyik ki belőle és nyúlós lesz.

Amikor megdermedt, leszedjük és így sajtkosarat kapunk. Ebbe helyezzük a darabolt jégsalátát, melyet a lime levével, sóval és olivaolajjal ízesítünk.
Ananász-mangó chutney:
A mangót és az ananászt tisztítjuk, apró kockára vágjuk. A hagymát vékony cikkre vágjuk, a chilit felaprítjuk.
A mézet a vajjal együtt hevítjük, hozzáadjuk hagymát és megpároljuk. Hozzáadjuk a gyümölcsöket és a felaprított chilit, az ecetet, majd kis lángon, időnként kevergetve sűrűre főzzük. Ha sűrűsödik, viszont még nem elég pépes/puha, vizet öntünk alá. Hűtőben sokáig eláll, érdemes nagyobb mennyiséget készíteni, különféle sültek mellé nagyszerű kíséret.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails