2011. április 17., vasárnap

Az Anyukám Mondta házi kenyere


Tegnap ez encsi Anyukám Mondta étterem egyik tulajdonosa volt  a vendégséfünk a főzősuliban. Készítettünk mennyei panna cottát karamell öntettel, habkönnyú gnocchit speck sonkával, Alfredo szósszal, krémes spárgás risottót, ráadásként mini pavlovákat jó sok tejszínhabbal, friss eperrel és áfonyával, valamint sütöttünk házi kenyeret is (előre kelesztett tésztából).

Aki nem hallott még róluk:  az éttermet egy testvérpár vezeti, Dudás Szabolcs és Szilárd. Igazi családi vállalkozás ez, melybe párjaik is besegítenek, a desszert vonalon.
Dudásék 10 évig éltek és dolgoztak Olaszországban, valamint 2 évig New Yorkban, mint séf és főpincér.  Hazatelepülve megmutatták, hogyan kell olasz konyhát vezetni itthon: szívvel-lélekkel, könnyeden és lazán,  ugyanakkor nagy odafigyeléssel és szakértelemmel, minőségi alapanyagokkal. És ami a lényeg és feltétlen említést érdemel: nem ám a puccos Budapesten...nem, hanem az ország egyik leghátrányosabb helyzetű régiójában vitték sikerre a vállalkozást.

forrás: http://www.anyukammondta.hu/

A Dining Guide, a Gusto Magazin, valamint a 2010-es Alexandra Étteremkalauz igen elismerően írt róluk (utóbbi az év egyik reménységeként említette meg őket.) A Dining Guide Top 100 magazin szerint ők a harmadik legjobb vidéki étterem, és pizzájuk nemes egyszerűséggel az országban a legjobb. (A recept olyannyira titkos, hogy az étterem szakácsai sem ismerik, a tésztát maga Szabolcs gyúrja.)
 


forrás: http://www.anyukammondta.hu/

Az alapanyagok zömét Olaszországból szerzik be, valamint nagy hangsúlyt fektetnek a helyi minőségi alapanyagok felkutatására (a pizzájuk pl. a kiváló minőségű gönci ásványvízzel készül). Az étteremben házi termékeikből (méz, lekvár, bor, csokoládé) is vásárolhatunk, az étlapon szereplő házi málnaszörpjük pedig olyan, ami rég elfeledett korok emlékét idézi.


forrás: www.anyukammondta.hu


Aki még nem járt az étteremben, feltétlen pótolja. :)

Az Anyukám mondta étterem házi kenyere a következőképpen készül.

Hozzávalók:


550 g liszt (00, vagy ennek híján BL 80)

450 g víz
fél tk szárított élesztő
másfél tk só


Elkészítés:

A hozzávalókat egy nagyobb tálban összegyúrjuk, majd letakarva 12 órán át kelesztjük. (Célszerű előző este készíteni, másnap reggel sütni.)

Pár mozdulattal (a tálban) átgyúrjuk a tésztát, majd kilisztezett, másfél, két literes fedeles jénaiba öntjük, a tetejét liszttel meghintjük, majd  250 fokon 40 percen át, fedővel sütjük. Ha levesszük a fedelét, sütjük még néhány percig, hogy elérje a színét.

Az eredmény egy jó lyukacsos házi kenyér lesz.


11 megjegyzés:

  1. Tok jò a neve az ètteremnek!
    èljen az olasz konyha!!!

    VálaszTörlés
  2. Hát elég szép lett ez a kenyér - szerintem a MÁK bisztróban is ilyen alapon készült bagettel ámítanak :)az éttermet pedig megjegyeztem, ajánlom majd magamnak, ha arra járunk :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük még egyszer a lehetőséget. A Cézár-salátát nem teszed fel? Már kérik a fb-on :)

    VálaszTörlés
  4. Néhány éve egy fél ház árát buktuk bele egy "igényes" kávéházba. Azóta duplán drukkolok mindenkinek, aki szívvel-lélekkel akar itthon minőségi vendéglátni. Ide mindenképpen elmegyek, mit nekem az a 250 km :) addig meg a kenyerüket naná, hogy megsütöm! Remélem van még itthon BL 80, nem tettem az összeset a ciabatta- ba :)

    VálaszTörlés
  5. Bp-ről a távolság egy kicsit "ijesztő", de pára hete legyűrtük egy szombaton, megérte..:-). A kenyerük (is) isteni.

    VálaszTörlés
  6. Praktikus tanács, ha valaki meglátogatná őket: A cím alapján nem könnyű megtalálni, egy térképet kirakhatnának az oldalukra. 3-asról lefordulva főutca, központ nagy kereszteződés, utána 30m-re balra kis sikátor szerűségben belső sarok. Hétvégén előre asztalt foglalni meglehetősen ajánlott.

    VálaszTörlés
  7. Milyen hőfokon javaslod a kelesztést?
    Ma este begyúrnám, hogy holnap legyen nagy öröm.
    M.

    VálaszTörlés
  8. Cinober, nem kell hőfok, mármint szobahőmérséklet.

    VálaszTörlés
  9. Köszi a segítséget! Sikerült és nagy öröm volt. Láttam, láttad a képet a Facebookon. :) Ide nem tudom feltenni...
    Kisérletezem majd. Milyen arányben érdemes vajon keverni teljes kiörlésű (jaj, tudom, fuzárium..., de mégis) vagy rozsliszttel?
    M.

    VálaszTörlés
  10. Most komolyan megcsinálta valaki ezt a receptet ilyen mennyiségekkel? 450 g víz 550 g lisztel??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen :-) híg, szinte nokedli tészta állagú. Mint a dagasztas nélküli kenyerek általában.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails