2011. május 1., vasárnap

Rácsos pite spenóttal- VKF 42.


Nem vagyok zöldfülűnek mondható a sütés terén, de bevallom, olyan gyúrt tésztáról, amiben élesztő van, még sohasem hallottam idáig.


A receptet  - pontosabban a képet - egy, még karácsonyra kapott Lajos Mari falinaptárban találtam, a tészta olyan érdekesnek tűnt, hogy nem is változtattam rajta semmit. Azt kell mondjam, bevált, máskor is vendég lesz a konyhámban. A töltelék már ez enyém.

Hozzávalók 22 cm-es pitetálhoz (33 cm-esnél duplázzuk a mennyiségeket!)
tészta:
250 g liszt
125 g vaj
1 tojássárga
1 kk só
100 g tejföl
13 g élesztő

töltelék:
500 g friss spenót
2 gerezd fokhagyma
diónyi vaj
1 tojás
100 g feta sajt
250 g tehéntúró
bors
szerecsendió




Elkészítés:


A tejfölt meglangyosítjuk, hozzáadunk egy tk. cukrot, majd elmorzsoljuk benne az élesztőt és hagyjuk, hogy felfusson. Közben a lisztet egy tálban elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk az élesztős tejfölt, a sót, a tojást és összegyúrjuk. Fél óráig pihentetjük.


A spenót szárait eltávolítjuk, majd kisebb darabokra tépkedjük, megmossuk, Lobogó forró, sós vízben 3 percig főzzük, majd leszűrjük.


Diónyi vajon megfuttatjuk a zúzott fohkagymát és a spenótot (pár perc.) Amikor langyosra hűlt, a túróval, tojással jól kikeverjük, végül belemorzsoljuk a fetát. Csak ekkor sózzuk (a feta nagyon sós) illetve frissen őrölt borssal és csipet szerecsendióval ízesítjük.


A pitetálat vajazzuk-lisztezzük. A tészta 3/4-ével kibéleljük a tálat, a peremét is. Az alját villával megszurkáljuk, majd belesimítjuk  töltekéket.

A maradék tésztát kinyújtjuk (3 mm), derelyevágóval csíkokat vágunk belőle és rácsosan a pite tetejére helyezzük.

A rácsokat megkenjük tojássárgával, majd 160 fokon kb. 45 percig sütjük.


Tejfölllel az igazi. :)


5 megjegyzés:

  1. Én is nagy rajongója vagyok az élesztős-omlós tésztáknak! A pite pedig egyszerűen szuper! Ki fogom próbálni mindenképpen! :-DD

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon jó! Ezt én is ki fogom próbálni! Köszi!!:)

    VálaszTörlés
  3. Imádom a spenótot, kár, hogy itthon csak én, de akkor is megsütöm, mert nagyon jól hangzik, majd viszek kóstolót a szomszédba, hogy ne egyem három napig :)

    Sajnos a VKF! kiírásodról alaposan lecsúsztam, pedig csupa színpompás ételem lett volna :(
    Még nem tettél közzé VKF! összefoglalót? Vagy csak én nem találom :( Köszönöm.

    VálaszTörlés
  4. Szia! Nem találom a VKF összefoglalót. Kinek adtad át a stafétát?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails