2011. június 19., vasárnap

A nagy kerti party projekt

Tegnap egy "maratoni" grillparty-t rendezetem a barátaimnak, szegényeket majdnem halálra etettem. :) És hiába mondták, hogy most már kidurrannak, azért csak lecsúszott a következő fogás, és a következő, és a következő....persze azért tartottunk szüneteket is közben.

A menü a következő volt.
Grillezett sajt rukkolacsokorral, hagymalekvárral
Csirkemell fokhagymás-joghurtos pácban, baconbe tekert újburgonyával, fűszeres tejföllel
Vasalt csirkecomb filé epres spárgás salátával, friss citrusos öntettel
Túrótorta áfonyaöntettel

Ma csak a desszertről és a csirkecombról sikerült képet készítenem, illetve a tegnapi képek közt találtam egy fotót a grillezett sajtról, amit az egyik barátom készített, amikor éppen balzsamecetkrémet öntök a rukkolájára. A joghurtos csirkemellet pótolom majd.

Grillezett sajt rukkolacsokorral, hagymalekvárral

Véletlen fotó, mobillal a háttérben :)
A sajt grillezését gondolom, nem kell elmagyaráznom.  Annyit tennék hozzá, hogy kecske-vagy juhsajtot terveztem, de van egy válogatós barátom, ezért sima sajtra esett a választásom. Sok helyen kapni az idén egy új terméket, az a neve, hogy Hajdúsági grill sajt, ajánlom mindenkinek, nagyon finom, és kitűnően grillezhető, nem csúsik-mászik, hanem szépen megtartja a formáját. Ízében egy sós gomolyára emllékeztet, az állaga pedig olyan trappista-féle. Ha valaki kecskesajtot szeretne grillezni, akkor a Soma kecskesajtot ajánlom, az állaga olyan, hogy viszonylag jól tűri a grillezést. A morzsalékosabb állagú kecske- illeve juhsajtokat felejtsük el, alkalmatlanok a grillezésre.

Hagymalekvár
hozzávalók 6 adagra (6 evőkanálnyi mennyiség)
4-5 ek barnacukor
4 kisebb fej vöröshagyma
kb. fél dl olaj
1,5 dl vörösbor
víz

A vöröshagymát tisztítjuk és vékony karikákra vágjuk (nem apróra, mint a pörkölt alá!). A cukrot egy lábosban megolvasztjuk, kissé megkaramellizáljuk, majd hozzáadjuk az olajat és megvárjuk, míg elegyednek. Ezután hozzáadjuk a hagymát, sózzuk (kb fél teáskanál)  és pár perc alatt megfonnyasztjuk. Felöntjük a borral, nagy lángon kiforraljuk, majd a lángot kicsire vesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy  ellepje. Időnként kavargatva lefőzzük róla a vizet, majd ismét pótoljuk a vizet. Mindezt 4-szer, 5-ször megismételjük, míg a hagyma teljesen szétfő. Ez eltart egy darabig, de nem kell aggódni, elrotyog magának, nem kell felette állni órákig. A vége felé a lángot nagyra vettem és folyamatos kevergetés mellett sűrítettem be.
Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni belőle, sültek, (pl. kacsa, liba, bélszín, vad) mellé isteni, és hűtőben gyakorlatilag korlátlan ideig eláll.

Vasalt csirkecomb filé serpenyőben sütve, zöldsaláta eperrel és spárgával, könnyed citrusos, málnaecetes öntettel
A tegnapi visszajelzések szerint a citrusos öntet nyerte az estét :)

Hozzávalók:
4 db egész csirkecomb
só, bors, majoranna
barna liszt (pl,. rozs, tönkölybúza)
kevés olaj
a salátához:
1 csomag vegyes saláta (pl. rukkola, batávia, madársaláta)
10 dkg eper
fél csomag zöldspárga
öntet:
1 db citrom leve
1 db narancs leve
1 db lime leve
1 db alma elpürésítve
1 evőkanál mustár
3 evőkanál méz
1 evőkanál málnaecet

A csirkecombot filézzük, sózzuk, borsozzuk, a belső oldalát majorannával hintjük, majd kevés lisztben megforgatjuk (nagyon vékonyan vonja be a kóliszt, a felesleget rázukk le róla) és serpenyőben kb. fél ujjnyi forró olajon először a bőrös oldalát, majd a belső oldalát készre sütjük, jó pirosra-ropogósra.

Salátaöntet:

A mézet, a málnaecetet, a citrusleveket összekeverjük. Az almát magozzuk, hámozzuk, a húsát turmixoljuk, majd az almapürét és a mustárt belekeverjük a lébe, hűtjük.

A spárgákat kevés cukorral és citromlével ízesíttet lobogó forró vízben 2 percig blansírozzuk, majd jéghideg vízbe merjük. Hűtjük, majd vékony csíkokra vagy 2 centis darabokra vágjuk.
Az epret daraboljuk.

A zöldsalátát összekeverjük az eperrel és a spárgával, tányérra rendezzük, majd tálalás előtt kb. 2-3 tk. öntetet locsolunk rá.

Túrótorta áfonyaöntettel



Hozzávalók egy 18 cm-es tortafomához:
Figyelem! Én diétásan készítettem. :)

10 dkg liszt (vagy 5 dkg liszt és 5 dkg Master Mix)
6 dkg vaj
1 tojás sárgája
fél tk sütőpor
pár csepp folyékony édesítő

25 dkg sovány tehéntúró
125 g Philadelphia light
1 dl olaj
1 tojás
200 g tejföl
20 g étkezési keményítő (vagy másfél ek. Master Mix)
édesítő ízlés szerint

A tészta hozzávalóiból omlós tésztát gyúrunk, majd kibélelünk vele egy 18 cm-es tortaformát, annak peremét is, kb. 3/4-ig.

A töltelék hozzávalóit egy késes robotgépbe tesszük és alaposan, jó krémesre kikeverjük.

A  masszát a tésztaalapra öntjük, majd 160 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Megvárjuk, míg kihűl, majd hűtőszekrénybe tesszük pár órára.

Áfonyaöntet:
2 kis dobozos áfonya (kb. 250 g)

Az áfonya 3/4-ét turmixgéppel elpépesítjük, majd hozzáadjuk az egész áfonyaszemeket. Kész.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Strawberry!

    Fogadd kérlek szeretettel a díjat, amit nálam találsz

    http://zsuzsiafazekban.blogspot.com/

    Zsuzsi

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta ez a torta!!! Szeretném a segítséged kérni, hogy kell átkonvertálni a hozzávalókat egy 24 vagy 26 cm-es formához? Köszönöm Timi

    VálaszTörlés
  3. Timi: 24-26-os formához duplázd a mennyiséget.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails