2011. október 30., vasárnap

Fügés tartelette



Maradt még pár darab fügém. Ahhoz kevés lett volna, hogy egy egész tortára fussa, ezért egy tartalmasabb krémmel töltöttem meg a linzer kosárkákat, így kevesebb füge is elég volt hozzá. Tavaly készítettem egy fügés frangipane tartot (Gordon Ramsay receptje alapján), annak a krémjét vettem kölcsön, de kissé átszerkesztve, mert nekem a receptben leírt mennyiségű cukorral valószínűtlenül édes lett.

Ha nincs kis tartelette formánk, nagyobb (26-28 cm-es) pitetálban egészben is készíthető. 


Hozzávalók 14 db-hoz:
tészta: 
15 dkg hideg vaj
30 dkg liszt
5 dkg porcukor
1 tojás

krém:
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
5 dkg étkezési keményítő (esetleg liszt)
2 tojás
20 dkg hántolt mandula ledarálva


Elkészítés:
A tésztához a hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel és a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk. A tartelette formát "szaggatóként" használva köröket szaggatunk belőle, majd a formát felfordítjuk és a tésztát belenyomkodjuk a formába. Az alját villával megszurkáljuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben 8 percig elősütjük.


Közben elkészítjük a krémet. A nagyon lágy vajat habosra keverjük a porcukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat és jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a keményítőt és a darált mandulát.

A tortácskák belsejébe kanalazunk 1-1 evőkanálnyi krémet, ráültetünk 2-3 cikk fügét és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor megcsorgat(hat)juk mézzel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails