2011. október 31., hétfő

Makadámdiós pite



Vannak még csodák. A kedvenc helyi zöldségesemnél makadámdiót kaptam. Sőt! Jövő hétre ígértek pekándiót is. 

Mondjuk nem valami gazdaságos, mivel 30 dekából csak 10 maradt, mire megtisztítottam a héjától, de az íze mindenért kárpótol. A makadámdió  héját leküzdeni ugyancsak nem volt egyszerű, kell hozzá egy jó kalapács és azt tanácsolom, hogy a héjon található (egyébként alig észrevehető) repedésnél üssetek rá, különben elgurul jó messzire.

Szóval, ha már ilyen kincsre leltem, illene kellően felhasználni. Tegnap este ötletelés gyanánt begugliztam, hogy "macadamian pie", de egyrészről nem tetszettek igazán a receptek, másrészről idegrángást kaptam az amerikai receptekben található mennyiségektől, illetve hülyébbnél hülye alapanyagoktól (mint pl. half packet....powder- biztos valami liszt, vagy ki tudja micsoda). Nem akartam valami fojtós-száraz valamit, krémesre vágytam. 

A krém eredetileg sima csokoládésnak indult, míg a boltban meg nem láttam egy nugátkrémmel töltött tejcsokoládét, így esett a választásom erre. Nem bántam meg.

Gyúrtam egy klasszikus linzertésztát, azt megtöltöttem nugátkrémes csokoládékrémmel, a tetejére pedig makadámdió-grillázs került. Saját receptről nem illik ilyen mondani, de valami terror finom lett, és bár egyáltalán nem tömény, egy szelet kibánt velem. Nem mondom, hogy egy szabályosan szeletelhető sütemény, de éppen ilyet szerettem volna. Ha több keményítő került volna a krémbe, az csak az esztétikumon javítana, az élvezeti érték rovására.

Érdemes olyan pitetálban készíteni, aminek levehető az alja. Nos, nekem nem volt ilyen (még most sincs, mivel csak 18 cm-eset láttam a boltban) de megsúgom, hogy a sima fém pitetálból is csodálatosan kijött.


Hozzávalók egy 30 cm-es pitetálhoz:
tészta:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
20 dkg vaj
1 tojás sárgája

krém:
5 dkg étkezési keményítő
5 dl tej
125 g nugátkrémmel töltött tejcsokoládé (én Choceur márkájút használtam-Aldi)
3 tojás
60 g porcukor

a makadámdió grillázshoz:

15 dkg demerara barnacukor
1 ek vaj
10 dkg makadámdió

Elkészítés:
A tésztához a hideg vajat elmorzsoljuk a porcukorral és a liszttel, majd a tojássárgát hozzáadva szép fényes, homogén masszává gyúrjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és kibéleljük vele a tálat. Alját villával sűrűn meszurkáljuk, majd ráterítünk egy sütőpapírt, és valamilyen száraz hüvelyest (esetleg rizst) szórunk rá súlyozás gyanánt. Ez azért szükséges, hogy sütés közben ne "pupulykásodjon" fel a tészta. 170 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd a sütőpapírt 4 sarkánál összefogva leemeljük róla  a pitesúlyt és további kb. 10 percig sütjük, míg a széle éppen csak megpirul. Hagyjuk kihűlni, majd kivesszük a formából és egy tálra tesszük.

A krémhez a keményítőt csomómentesen elkeverjük a tojássárgával és a tejjel, majd beletördeljük a csokoládét és sűrű krémmé főzzük. Közben a tojások fehérjét félig felverjük, majd a porcukrot adagonként hozzászórva kemény, fényes habbá verjük (a cukrot sosem szabad előre beletenni, mert sosem verődik fel a hab). A forró pudingba azonmód belekeverjük a fehérjehabot, majd a krémet a kihűlt linzeralapra simítjuk. Amikor már langyosra hűlt, hűtőbe tesszük a pitét.

A grillázshoz a barnacukrot egy kislábosban megolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat és a durvára darabolt makadámdiót. Egy olajjal megkent sütőpapír darabra öntjük, szétlapítjuk kb. 1 cm vastagra és hagyjuk kihűlni. Ráterítünk egy konyharuhát és húsklopfolóval apróbb darabokra törjük (nem kell túl apróra). A grillázzsal vastagon megszórjuk a pite tetejét. 

Tálalás előtt pár órán át a hűtőszekrényben dermesztjük.

9 megjegyzés:

  1. ÓÓÓÓÓÓÓÓ,Imádom!Most azonnal kérek belőle!:)

    VálaszTörlés
  2. Ügyes vagy, azt hittem pihensz a hosszú hétvégén, persze azért a lelkem mélyén tudtam, hogy kisütsz vmit! Jól néz ki! Bea

    VálaszTörlés
  3. hoppá :( de ciki...pedig gyerekkoromban az volt a kedvenc példamondatom, hogy a "kályha füstje folyton fojt."...javítottam.

    VálaszTörlés
  4. Bocs az előzőért,csak zavarta a szemem- töröld ki nyugodtan. Szuper a recept és a blogod is, gratulálok!

    VálaszTörlés
  5. Nekem is zavarta volna, ne aggódj :p amúgy köszi!

    VálaszTörlés
  6. Helyileg hol található a "kedvenc helyi zöldségesed"? Szeretnék héjas makadám diót venni, de nem tudom, hogy hol kaphatnék...

    VálaszTörlés
  7. Miskolcon, a Szinva ABC mellett. De sajna legutóbb már nem volt nekik....:(

    VálaszTörlés
  8. Infó: most vettem a Lidle-ben 35 dkg héjasat 1400 Ft-ért.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails