2011. december 11., vasárnap

Házi kakaós diókrém


Olyasmi, mint a mogyorókrém, de azért jön a dióíz.
Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én egy fél üveg mogyorókrémet is képes vagyok megenni egy ültő helyemben. Csak még egy kanál, csak még egy, na már tényleg ez az utolsó.
Régebben készítettem már mogyorókrémet házilag, de az még a blog előtt volt, most kipróbáltam darált dióval is (praktikus az oka, nem volt itthon mogyoróm.)  Mandulával is lehet próbálkozni egyébként.
Ja, és a lényeg: nyírfacukorral készült, így legalább nem (vagy legalábbis kevésbé) hizlal, ami nem egy utolsó szempont.
Bátran fogjatok hozzá, különleges alapanyagokat nem igényel, csupán egy késes robotgép szükséges hozzá.


Hozzávalók (kis adag, kb. 200 gramm)

150 g darált dió, mandula, vagy mogyoró
35g 85-90 %-os kakaótartalmú étcsokoládé
2-3 ek nyírfa porcukor
3 ek (mogyoró)olaj


Elkészítés:
A darált diót és a darabokra tördelt csokoládét egy késes robotgép táljába tesszük és addig járatjuk a gépet, míg az egész egy masszává áll össze. Nem csalás-nem ámítás, tényleg massza lesz,  folyékony állagú, csak idő kérdése. Ez a művelet kb. 5, maximum 10 perc, mennyiségtől függően. Időnként azért állítsuk le a gépet, nehogy túlmelegedjen, illetve a tál oldalára verődött anyagokat szilikon lapáttal tologassuk le.

Íme:


Ezt követően hozzáadjuk a porcukrot és az olajat és alaposan kikeverjük.
Karácsonyi ajándékba is adható, a csomagolást úgy tudjuk feldobni, hogy egy csinos muffinpapírt erősítünk a tetejére. (Az idén láttam egy magazinban ezt az ötletet, de nem emlékszem, melyikben.)


Hűtőben tároljuk. Az állaga a hűtőből kivéve keményebb, de azért könnyen kanalazható, szobahőmérsékleten kenhető.

10 megjegyzés:

  1. Megelőztél! :)) Már több mint 1 hónapja tervezem a nutella mintájára elkészíteni a diós csokikrémet, csak lusta voltam diót törni hozzá...:))

    VálaszTörlés
  2. akkor én ultra lusta vagyok, mert én még csak nem is daráltam :))))

    VálaszTörlés
  3. Szuper recept! Tegnap agyaltam rajta, hogyan lehetne elkészíteni itthon a diókrémet, tessék, itt a recept... :) Biztos kipróbálom holnap.

    VálaszTörlés
  4. Bocs a kérdésért, de csak 35 g csoki? Elkészíteném, de nem vagyok biztos, nem elírás-e. Köszi!

    VálaszTörlés
  5. igen, szűk fél tábla ment bele.

    VálaszTörlés
  6. Nekem sajnos nem sikerült. Majdnem fél órán át kevertem, és nem folyósodott el. Az íze is nagyon fojtós lett. Mit rontottam el,

    VálaszTörlés
  7. Kedves Ritus, nem tudom, mi lehetett a gond...milyen robotgéppel készítetted? Nekem 5 perc sem telt bele és ahogyan a képek is mutatják, folyékony lett. Nem tetted bele előrea cukrot és/vagy olajat? Az íze valóban elég tömény, de pl. palacsintába töltve, sütit megkenve isteni.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon köszi a receptet!!! :) Mogyorós változatot készítettünk. Robotgéppel, pár perc múlva összeállt az egész. Olaj helyett mi 1 ek kókuszzsírt tettünk bele, csak azért, mert a töltelék bonbonba került 1 szem pörkölt mogyoróval a közepén és nem akartam hogy folyósabb állagú legyen! Iszonyat finom volt! Állagra is tökéletes. kösziiii! :)

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok! Mennyire tartós ez a krém? Ha mondjuk ajándékba készíteném akkor 1-2 hétig eláll hűtőben?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails