2011. december 14., szerda

Karácsonyi habos borkrémleves ropogós mandulás roláddal



Amikor megláttam a Sparchef legutóbbi kiírását (most éppen Dolce Vita a háziasszony) egyből ez ugrott be. Nem tudom, miért, nem sütemény, vagy leveles tésztába göngyölt akármi, hanem ez. (Van amúgy még egy ötletem, de majd később). 

Tényleg, azzal még el sem dicsekedtem, hogy a tonhalropogóssal elnyertem a fődíjat, tegnap a postás meg is hozta a fazekat. Óriási hatalmas giga nagy, szerintem vagy 50 töltés káposzta beleférne (Nem fog. Sosem csinálok. :) ) De nem is a fazék a lényeg, hanem hogy a 20 nyertes ott lehet egy örömfőzésen a Gasropolis főzőiskolában, a Bábel (!) Étterem séfjével. Anyám. Bevallom, ennek sokkal jobban örültem, mint az edénynek. Most nem sztoriznék a beküldésről és a receptkiagyalásról, csak annyit mondok, hogy kísértetiesen hasonlított arra, amikor idén év elején enyém lett a fődíj Dolce Vita szülinapi játékán. :) És igen, megint a megérzéseim és az utolsó pillanatban kapkodás.

Visszatérve erre a levesre, az alábbi marha frappáns "kedvcsinálót" írtam a sparos oldalra: A karácsonyi menü méltó nyitánya lehet ez a nem túl édes, fűszeres borkrémleves, édesen ropogós mandulás roláddal. A leves enyhe savasságát a frissen facsart narancs és a tejföl kölcsönzi.

Ehhez annyit tennék hozzá, hogy sosem voltam jó az ilyen "kedvcsináló izék" írásában, a másik pedig az, hogy bevallom, kicsit féltem, mi lesz , ha a borkrémlevesbe tejfölt teszek, de hát a szabály az szabály. Először csak egy evőkanállal tettem bele, és olyan jó lett, hogy megtoldottam még eggyel. Kellemesen savanykásan pikáns lett. Amúgy sem bírom az édes leveseket, a desszert legyen édes, a leves ne.

Hozzávalók 4 adagra:
2 púpozott ek tejföl
6 db tojás
1 csomag (élesztős)  leveles tészta
50 g mazsola
50 g szeletelt mandula
5 dl félédes fehérbor (pl. tokaji furmint)
2 dl víz
1 db fahéjrúd
10 db szegfűszeg
1 db narancs
200 g habtejszín (30%-os)
2 tk finomszemcséjű kristálycukor
2 ek méz
 szerecsendió

A mazsolát 1 dl borba beáztatjuk. 4 dl bort 2 dl vízzel együtt lábosba öntünk, hozzáadjuk a fahéjrudat, a szegfűszeget és -borsot, majd felforraljuk. Egy éjszakán át állni hagyjuk, hogy a fűszerek jól átjárják. 

Másnap a fűszereket eltávolítjuk. 

5 tojást szétválasztunk, a tojássárgákat alaposan kikeverjük a tejföllel és a tejszínnel. A levest felmelegítjük és vékony sugárban, állandó keverés mellett hozzáadjuk a tojásos-tejfölös keveréket és sűrűsödésig főzzük. Mézzel ízesítjük és belefacsarunk egy fél narancs levét (vagy ízlés szerint akár többet is, de vigyázva, ne domináljon.) 

3 tojás fehérjét habbá verünk és a még forró levesben alaposan elkeverjük. 

A mandulás roládhoz a vékonyra nyújtott leveles tésztát csíkokra vágjuk és habroló formára feltekerjük. A mandulát mozsárban megtörjük, vagy késsel felaprítjuk és összekeverjük a kristálycukorral. 
A habrolóra tekert tésztát bekenjük tojássárgával és meghempergetjük a cukros mandulában (vagy kézzel rászórjuk). 180 fokon légkeverésen aranybarnára sütjük. (Tipp a sütéshez: a rolókat húzzuk hurkapálcikára és tegyük egy tepsi peremére, hogy "lógva" süljenek, így egyenletes színt kapnak sütés közben és megtartják a formájukat is.) 

A levest behűtve, levesbetétként az előzőleg borba áztatott, lecsepegtetett mazsolával adjuk fel, hozzá a mandulás roládot kínáljuk. A leves tetejére tálalás előtt pici szerecsendiót reszelünk.

4 megjegyzés:

  1. Kedves Strawberry!

    Akkor te voltál az egyetlen, aki meglepődött az év elejei nyereményeden, én nem. :-) Megérdemelted.

    Kellemes Ünnepeket!

    Egy olvasó

    VálaszTörlés
  2. Excelente receta luce hermosa y exquisita,tienes razón las sopas no son dulces me gusta con la crema agria me ha encantado,abrazos y Feliz Año Nuevo,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
  3. Hatе stretсh mаrks?

    Аlso visit mу blog post; Trilastin Review

    VálaszTörlés
  4. The belt could be worn wherever so you can get a great work out taking a cat nap
    or washing house.

    Feel free to visit my web page the flex belt

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails