2011. december 6., kedd

Mogyoróvajas keksz sós karamellel


Nem tudom, mi történt velem, de mostanában rákaptam a kekszgyártásra....igazából sose szerettem a habos-krémes-szájpadlásra feltapadós (margarinos) süteményeket és a tömény cukros dolgokat. Arról nem is beszélve, hogy percek alatt összedobható, nem úgy, mint például egy mézes krémes, amire fél napom is rámegy, aztán meg malmozok 2 napig, hogy puhuljon, na ne.
Ez a keksz persze nem olyan szaftos, mint egy cookie, de omlósnak elég omlós. 
Három kedvenc hozzávalómat tartalmazza (sorrendben): csoki, karamell, mogyoró. A karamell ezúttal sós. Nem próbáltátok még? Akkor épp ideje. Nekem nagyon bejön. 



Hozzávalók:
120 g liszt
70 g darált mogyoró
70 g vaj
20 g mogyoróvaj
40 g porcukor
1 tojásfehérje

tetejére:
egész törökmogyoró

sós karamell:
100 g cukor
1 tk só
1 dl víz
1 tk vaj


Elkészítés:

A hozzávalókat (a tojásfehérje kivételével) egy késes mixerbe tesszük és morzsalékosra aprítjuk. (Persze ha nincs ilyenünk, akkor kézzel, de én egy jó ideje mixerrel készítem a gyúrt tésztákat, gyönyörűen elvégzi a gép az "összemorzsolós" fázist.) A tojásfehérjét is hozzáadva összegyúrjuk. Közepesen lágy, homogén masszát kapunk, de ha szükséges, adagoljunk hozzá kevés lisztet. 5-6 cm átmérőjű hengerré sodorjuk és fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük (kb. egy óra).

Fél centis karikákra vágjuk és sütőpapírral borított tepsin 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük. 

Közben elkészítjük a karamellt: a cukrot a sót is hozzáadva karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vizet és beforraljuk méz sűrűségűre. Ha kész, egy teáskanál vajjal lazítjuk.

A kihűlt kekszeket megcsorgatjuk egy kis karamellel és héjától megtisztított mogyorót teszünk rá.A mogyorók tetejére is csorgathatunk karamellt.

Ha még nem unjuk a bíbelődést, akkor a kekszek alját bevonhatjuk tejcsokival.

Tipp a mogyoró (illetve egyéb csonthéjasok) héjának ledörzsölésére: a mogyorót egy tepsire terítve sütőben kissé megpirítjuk, majd egy hálóba tesszük (amiben pl. a zöldségesnél a hagymát, mandarint árulják) elkötjük a száját és addig dörzsölgetjük a két kezünk között, míg az összes héj kipereg a hálón. 


1 megjegyzés:

  1. senki eddig?
    oké, feláldozom magam. jöhet a kóstoló. csak ne legyen kevés.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails