2011. december 9., péntek

Parmezános-zsályás keksz



A héten kollégákkal mikulásoztunk és vállaltam, hogy az itóka mellé viszek valami ropogtatni valót, édeset és sósat. Az édes a narancsos csokis cookies és a chilis-mangós keksz volt, a sós pedig ez a roppanósan omlós parmezános-zsályás keksz, aminek az egyik felébe némi szárított paradicsomot is tettem.
Az, hogy zsálya került bele és  nem pl. kakukkfű, csak a véletlennek, pontosabban annak köszönhető, hogy az égiek megszántak és kaptam friss zsályát. Mindenképpen friss fűszernövénnyel javaslom készíteni, a zsálya helyett pl. kakukkfűvel, vagy rozmaringgal. Egészen más lesz az íze, de biztosan nagyon finom. Szárított paradicsom helyett pedig egy kevés, egészen apróra darabolt diót is tehetünk bele. Bor, pálinka mellé igen jól csúszik. Házibuliba melegen ajánlom, az enyéim mind egy morzsáig elfogytak, sőt, kevés is volt, majdnemhogy közelharc folyt az utolsó darabért.

Ja, és ha még nem unalmas, hogy folyton ezt sulykolom, de fél óra és kész. 

Hozzávalók kb. 40 db-hoz:
200 g liszt
120 g vaj, esetleg margarin
fél tk só
fél csomag (10 g) sütőpor
8 dkg parmezán
1 tojás sárgája
5 levél zsálya felaprítva
4 db szárított paradicsom felaprítva (elhagyható)

Elkészítés: 

A száraz hozzávalókat késes robotgéppel morzsalékosra aprítjuk, majd a tojássárgát is hozzáadva homogén masszává gyúrjuk. Ha nem állna össze, kevéske (fél-1 ek) tejfölt adjunk hozzá. Végül gyúrjuk bele az aprított zsályát és szárított paradicsomot is. Sodorjuk 5-6 cm átmérőjű hengerré és fóliába csomagolva tegyük hűtőszekrénybe, amíg a sütő előmelegedik.

Vágjuk fél centis korongokra és sütőpapírral borított tepsin 180 fokon süssük világos színűre kb. 15 perc alatt.

1 megjegyzés:

  1. imádom, már számtalanszor elkészítettem a recepted alapján, és mindig szuper! Köszi!
    Judit

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails