2011. december 28., szerda

Vörösáfonya mártás



Igaz, úgy volt, hogy idén már nem jelentkezem, de ez a vörösáfonya mártás megéri, hogy kivételt tegyek. Elég nagy ritkaságnak számít, hogy friss vörösáfonyát kap az ember, fagyasztott fordul elő elvétve, na meg persze az aszalt változat, szinte minden áruházban. A vörösáfonya frissen igencsak fanyar, savanykás, elég nagy perverzió önmagában fogyasztani. (Látni kellett volna az eltorzult arckifejezésemet, amikor beleharaptam egybe :) )  Mártásban, cukorral összefőzve viszont mennyei, és nem veszíti el a savanykás ízét sem.

Kétfélét készítettem, egyet a karácsonyi vadhús mellé, a másik feléből pedig a cheesecake mellé készült öntet. 

Vadhúshoz:
130 g friss vagy fagyasztott vörösáfonya
50 g cukor
1,5-2 dl víz

A cukrot a vízzel összefőzzük, majd hozzáadjuk a vörösáfonyát és puhára főzzük. Annyi ideig főzzük, amilyen darabosan szeretnénk, akár lekvár állagúvá is lehet főzni. Ízlés szerint tehetünk bele egy pici fahéjat, chilit (főleg, ha hús mellé készül.)

Sütemény mellé:
10 dkg cukor
200 g friss (vagy fagyasztott) vörösáfonya
1 nagy narancs leve és héja
1 citrom leve
víz

A narancs héját lereszeljük, félretesszük. A citrusok levét kifacsarjuk. Vízzel kipótoljuk, hogy 2 dl legyen. A cukrot karamellizáljuk világos barnára, majd felöntjük a folyadékkal. Addig főzzük, míg a karamell felolvad, hozzáadjuk a vörösáfonyát és a narancshéjat és addig főzzük, amíg az áfonya megpuhul. Én ezúttal a cheesecake-hez darabosra hagytam, de akár teljesen szét is főzhető.




1 megjegyzés:

  1. hát ebben a perverzitásban benne lettem volna.
    vörösáfonya eddig nem tudott olyan formában elém kerüéni, hogy ne toljam befele. uhhó a mártásocskáidat is igencsak megdézsmáltam volna.

    Boldogságos, egészséges, szép fényekben gazdag új esztendőt!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails