2012. február 18., szombat

Kakukkfüves talkedli lazacos sajtkrémmel


A gasztrosuli mai rendezvényén készült, előétel, ha úgy tetszik, egy kis amuse bouche, bekapkodok vagy...nagyon sokat, mert baromi finom-kategória. A lazacos sajtkrém különösen jól sikerült, önmagában is megállja a helyét friss bagettel, pirítóssal. Tökéletes vendégváró falat, már csak azért is, mert 10 perc alatt elkészül.


Zöldfűszeres talkedli  (cseh fánk) lazacos krémsajttal

talkedli:
25 dkg sima liszt
1 tojás
2 dkg élesztő
3 dl langyos tej
fél ek só
őrölt bors (elhagyható)
1 ek frissen morzsolt kakukkfű

lazacos krémsajt:
250 g krémsajt
150 g füstölt lazac apróra vágva
1 ek kapribogyó felaprítva
negyed fej hagyma nagyon apróra vágva
1 tk magos mustár, citromlé, bors (rózsabors)

A lisztet egy tálba tesszük, közepébe mélyedést fúrunk és abban kis langyos tejjel és egy mk. cukorral felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt. Majd hozzáadjuk a tojást, apránként a tejet és homogén masszává keverjük. Sóval, borssal ízesítjük és belemorzsoljuk a kakukkfüvet. Ezután legalább fél óráig letakarva kelesztjük.
A talkedlisütő mélyedéseit kis zsírral/olajjal kikenjük és belekanalazunk a tésztából. Kb. 4-5 percig sütjük kis lángon úgy, hogy a lángra egy vaslapot helyezünk, majd villával megfordítjuk a talkedlit és a másik oldalát is megsütjük. Ha nincs talkedlisütőnk, sima serpenyőben is meg lehet sütni, nagyobb evőkanálnyi mennyiségeket adagolva, akkor olyasmi lesz, mint az amerikai palacsinta. 

A lazacos krémsajthoz a hozzávalókat összekeverjük, mustárral, pici citromlével,  borssal ízesítjük. Hűtőben érleljük. Tálaláskor kaprigyümölcsöt adhatunk mellé. 

A kaprigyümölcs nem más, mint a kapribokor kifejlett termése (a kapribogyó pedig a rügy). Ovális alakú, zöld színű bogyó, belsejében sok kis apró maggal, szárral a végén. Sós lében eltett konzervként árulják delikátesz boltokban. Az íze picit a mustáréra emlékeztet, nagyon finom, különleges csemege.

Tipp a tálaláshoz: ha sima serpenyőben sütöttük a tésztát, 2 darabot a krémmel össze is ragaszthatunk "szendvicsként".

4 megjegyzés:

  1. Huh, ez is tökjól néz ki! Kár, hogy nem ismertem (nem volt?)ezt a sulit, amikor még Miskolcra jártam .... :)

    VálaszTörlés
  2. Hát akkor esélyem sem volt a 2007es végzéssel ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én is a Miskolci Egyetemre jártam (ÁJK :) ) 2002-ben végeztem :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails