2012. június 9., szombat

A tiramisu


A főzősuli indulása után nem sokkal, az első ételek egyike volt mesterszakácsunk tiramisuja, amit akkor posztoltam is itt a blogon. Azóta nagyon sokszor készült már, és terveztem is, hogy lecserélem a képet, de annyira hamar elfogyott, hogy esélyem se volt rá. Na nem mintha ezzel a mostani fotóval pályázaton indulhatnék, mert most sem volt több időm mint másodperc kattintani párat, hiszen 8 ember várta kíváncsian, mi lesz a végeredmény. 

A recept titka 2 dologban áll: egyrészt nincs benne tojásfehérje (sem tejszínhab) másrészt a tojások sárgáját lassú vízgőz felett pasztőrözni kell pár percig.

A végeredmény egy szépen szeletelhető állagú desszert és nem kanállal adagolható trutymó,már bocsánat. És még csak zselatin sincs benne.

Akik megkóstolták, kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy ilyen jó tiramisut még nem ettek. Talán én magam vagyok az egyetlen kivétel, mert - ha nem is finomabb - kicsit más, különlegesebb tiramisut sikerült ennem 2 éve Sorrentóban, aminek "potom" 8,5 euróért mérték adagját. Annyiban volt más, hogy a krémbe némi  egészen apró csokipasztillát is kevertek. Szóval a számomra eddig kóstolt legjobb tiramisu feltalálási helye Ristorante Tasso, Sorrento.

A dologhoz hozzátartozik az is, hogy a tojásfehéje kihagyása kapcsán, valamint azért, mert "igazi" tiramisunak merészeltem nevezni eme ételkölteményt,  nem keveset kaptam a fejemre. Ennek ellenére is vállalom, hogy ez a best tiramisu ever, persze különvélemények lehetnek. :) Drága mesterszakácsunk szavait idézve: "a foglakozás végén, ha majd meg tetszettek kóstolni és valakinek nem ízlik, hozok egy lapátot és nyugodtan eláshatnak a homokozóban."  Nem volt rá szükség. :)

Anyaghányad 10-12 adagra:

1 kg mascarpone
 
60 db babapiskóta
kb. 3 dl hosszú kávé

6 cl Marsala bor vagy amaretto likőr

5 db tojássárgája
5 ek porcukor

hintéshez kakaópor


Elkészítés:


1. A tojássárgáját egy nagy keverőtálba tesszük, és állandó kevergetés mellett lassú vízgőz felett pasztőrözzük (kb. 2 perc). A térfogata kissé megnő, habosabb és világosabb
lesz. Ha ügyesek vagyunk, nem lesz rántotta. Villámgyorsan kiemelve jeges vízfürdőn (egy tepsibe jégkockás vizet helyezve) pár percig kevergetve hűtjük. Akkor jó, ha a tál alja már hideg.



2. Hozzáadjuk az 5 evőkanál porcukrot és elektromos habverővel kemény habbá verjük, fehéredésig.




3. Majd a mascarponével addig habosítjuk, míg kenhető állományú krém lesz - ezt úgy látjuk a legjobban, hogy a habverő  nyoma ottmarad a krémben.





4. Kb. fél órát hűtőben pihentetjük. Ez fontos.


5. A lehűtött hosszú kávéba beleöntjük a bort/mandula likőrt, majd a babapiskótát egyenként gyorsan bemártjuk, kiemeljük (nem szabad áztatni, csak egy pillanatra mártsuk be), majd egy megfelelő nagyságú szögletes tepsibe egymás mellé helyezzük hosszanti irányba.
A tepsit alját egészen fedjük be, ha szükséges, törjük ketté a piskótákat.
Mi most sütőkeretben készítettük, ami egy nagyszerű találmány, az Aldiban kapható időszakonként, egy hónapja például láttam. Tényleg nagyon hasznos segítség. A kívánt méretre  - jelen esetben a babapiskóták méretéhez - alakítható, és akár kétféle piskóta is sülhet benne, mert tartozéka egy elválasztó keret is. Tálalás előtt a keret peremén körbefuttatunk egy kést, majd egyszerűen leemeljük, így nem kell bűvészmutatvány a szeleteléshez.



6. A krém felét rákenjük.

7. A babapiskóták másik felét ugyancsak mártjuk, majd keresztirányban (az alsó sor piskótákra merőlegesen) helyezzük egymás mellé.

 

8. Rákenjük a krém másik felét.

9. A tepsit megütögetjük, majd habkártya segítségével az egész tetejét elsimítjuk.

 


10. Lefóliázva normál hűtőben 12 órát pihentetjük.

11. Kockára daraboljuk és szitált kakaóporral meghintjük. (Tehát csak tálaláskor, nem előtte!)


Ez a mennyiség 10-12 adagnak felel meg, pontosan egy 22x32 cm-es tálhoz elegendő.

20 megjegyzés:

  1. Végre egy olyan recept amiben nincs hab. Én is hasonlót szoktam csinálni. Bevallom annak a receptjét egy ősrégi lakáskultúrában találtam, és akkor rutinosak tudhatják is hogy kinek a receptje:) Az annyiban más hogy a habba kell egy kis fahéj is. Nekem fahéj imádóként az egy picit jobban bejön, de szerencsére nem vagyunk egyformák. Azt már csak félve merem megjegyezni,hogy az ilyen válságos időszakban a mascarponét ki lehet váltani natúr vajkrémmel. Tudom én hogy nem olyan, de ha az egyikre telik, a másikra meg nem, akkor bocsánatos bűn.
    Köszönet a fincsi receptért!

    VálaszTörlés
  2. Amióta Ferenci Hajni cukrásztól van egy receptem azóta csak azt. Az ő krémje is így készül, babapiskóta helyett pedig marcipános piskótát használ. Mennyei.
    A kép gyönyörű, a recept szuper.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Strawberry!

    Némi apró változtatással ugyan, de olyan sikert arattam ezzel a recepttel, hogy valami hihetetlen. "VILÁGBAJNOK" jelzővel illették már többen is, akik voltak olyan szerencsések, és kóstolhatták!:)
    Gratulálok!!!
    Köszönöm a receptet!
    Ági
    :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök a sikernek :) most írhatnám azt is, hogy ugye én megmondtam :) és mi volt az apró változtatás?

      Törlés
    2. Tényleg apró, nem ér nevetni.:)
      Vaníliás cukor is kerül a krémbe rendesen..:)

      Törlés
    3. Tényleg apró, nem ér nevetni.:)
      Vaníliás cukor is kerül a krémbe rendesen..:)

      Törlés
  4. Nagyon szép, de a tiramisu egyik lényege az a bizonyos kanállal adagolható trutymó állag...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A trutymó állag éppenhogy nem jellemző az igazi tiramisura, ez tévedés.
      Én elkészítettem Strawberry változatát, és hát soha többet mást, főképp nem a magyarított változatokat (mascarponés doboz receptje, olcsósított változatok innen-onnan, tojás nélküli "csodák" stb.). Inkább ritkábban eszem, de akkor mindent bele, ami kell, nincsenek alternatívák.
      Szóval ez a tökéletes recept! Köszi!

      Törlés
  5. Szia! Most találtam a receptedet, este szeretném elkészíteni. Eddig nyáron csak a tojásmentes tejszínhabos vátozatot csináltam, de az időnként túl folyós lett a habfixálótól meg valahogy idegenkedem. Elég nagy társaságnak készítem, úgyhogy kicsit aggódom a szalmonella miatt, ez a vízgőz feletti elkészítés biztos elpusztítja? Mire kell ügyelni, hogy ne omlet legyen a tojásból? Előre is köszi a választ? Gyöngyi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Garantaltan nem kell aggodni a szalmonella miatt :) az egyebkent sem a tojasban van,hanem a hejaban,onnan kerul bele,mikor felutod a tojast,ezert kell(ene) hypos oldatban aztatni (konyhakon ugy csinaljak,hccp eloiras)Hogy ne legyen rantotta, az a titok,hogy lassu legyen a vizgoz,a tal ne erjen bele a vizbe es folytonosan kevergetni kell habverovel,lehetoleg ugy,hogy ne kenodjon fel a tojas a tal oldalara (ha megis, gyorsan le kell tologatni)Ha estere keszul,akkor iziben fogj neki,mert dermednie kell. Az eredmenyrol visszajelzest kerhetek? :)

      Törlés
    2. Ja,most latom,hogy este keszited,az reggelre pont jo lesz :)

      Törlés
  6. most találtam rád. feliratkoztam hát..)
    http://beautyandfashion-makeup.blogspot.hu/

    VálaszTörlés
  7. You are terrific. You’re actually like an angel that composed this remarkable things as well as composed it to your visitors. Your blog site is best, consisting of material format. This ability resembles a professional. Can you inform me your abilities, as well? I’m so interested. Feel free to visit my website; 안전놀이터

    VálaszTörlés
  8. Wonderful illustrated information. I thank you about that. No doubt it will be very useful for my future projects. Would like to see some other posts on the same subject! Feel free to visit my website; 온라인카지노

    VálaszTörlés
  9. everyone an extremely breathtaking chance to read from this blog. It is always so lovely and jam-packed with a great time. Feel free to visit my website; 토토

    VálaszTörlés
  10. webgirls.pl In relation to fighting candida albicans, patients often have their operate remove to them. This is because infections can readily come to be constant and continuing. Bearing that in mind, in the following paragraphs, we are going to existing a selection of some of the best verified candidiasis treatment method and prevention recommendations all around.

    VálaszTörlés
  11. https://gameeffect.xyz A lot of people have liked the overall game of baseball for many years. You can find fans worldwide, from dedicated little-leaguers to perish-challenging spectators. This article has ideas to show how pleasant baseball is really.

    VálaszTörlés
  12. https://gamezoom.xyz Getting a work out lover can considerably increase your muscle-creating effects. Your partner can be a useful way to obtain motivation for staying on your regular workout program, and pushing you to optimize your endeavours while you exercise. Using a trustworthy companion to work out with will also help help keep you harmless as you will usually possess a spotter.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails