2010. október 9., szombat

Fügés frangipane tart Gordon Ramsay módra

Néhány hete kerestem meg egy nagyon kedves kolláganőmet, akinek fügefája van, hogy tudna-e nekem egy kis fügét adni, mégiscsak más, mint a bolti. Elkeseredtem a válaszán, szívesen adna- ha lenne. Az idei időjárás nem kedvezett a fügéknek, nagyon sok meg sem érett. Tegnap reggel, mikor beértem a munkahelyre, egy kis doboz friss füge várt az asztalon. Nagyon megörültem a kellemes meglepetésnek és egész nap azon zakatolt az agyam, mit is kellene belőle készíteni. Kaptam egy jó pár darab, még zöld fügét is, abból szósz lesz, a frissek egy részét ehhez a tortácskához használtam fel. Maradt még egy pár darab, abból egy másik torta lesz. Illetve pite, csak előbb még vennem kell egy pitesütő tálat. :)
A recepttel évek óta szemezek, feltalálási helye Gordon Ramsay Vasárnapi ebéd c. könyve.
Elképesztően finom és rettentő egyszerű elkészíteni. Feltéve, hogy van fügénk...én is csak egy fél adagot készítettem, hogy spóroljak a fügével.
Hozzávalók 4 db kb. 16 cm átmérőjű tortácskához:
2 csomag (500 gr) leveles tészta
1 tojássárgája
kb. 10 db füge
A frangipanéhoz:
100 gr puha vaj

100 gr porcukor
100 gr darált mandula
25 gr liszt
1 egész tojás
Sütéshez:
kevés porcukor
Tálaláshoz:
méz
tejszín
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütő 6-os fokozat.)
A frangipanéhoz a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojást, a darált mandulát és robotgéppek jól elkeverjük.
A leveles tésztát kb. 4 mm vékonyra kinyújtjuk és 15-16 cm átmérójű korongokat vágunk belőle. (Ha előre kinyújtott a leveles tésztánk, mint amilyen az enyém is volt, egyszerűen kitekerjük és kettéhajtjuk. Egy csomagból 2 korong jön ki.)
A korongok szélétől kb. 2 cm-re vékonyan peremet húzunk késsel, vigyázva, nehogy átvágjuk a tésztát. A korongok szélét megkenjük tojássárgájával, a közepüket megkenjük a frangipenével.
Egy fügét karikára vágunk, a többit 6-6 cikkbe.
A korongok közepébe helyezünk egy karika fügét, a cikkeket pedig körberendezzük a tortán.
A tortácskákat megszórjuk kevés porcukorral, majd sütőpapírral kibélelt nagy tepsiben 20 perc alatt ropogós-aranybarnára sütjük.
A recept szerint még melegen megöntözzük mézzel és tejszínnel tálaljuk. Én ez utóbbiakat elhagytam, mennyei finom és meglehetősen édes volt enélkül is.

2 megjegyzés:

  1. Húúú Juci! Ez fantasztikusan szép lett!!! Azért az előző napokban gyanakodtam, hogy azok a fügefotók majd valami szépségben jutnak tetőpontra...:)))) De látom élvezed a szép fényekben való fotózást!:DD Ügyes vagy!!! Puszi!

    VálaszTörlés
  2. Ez még semmi, olyan finom, hogy az csuda!!! Az egyik már elfogyott:P

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails