2010. november 9., kedd

Csokoládélekvár- újratöltve


Ez a recept nem az én érdemem, hanem Az Eszteré, aki nem is olyan rég megalkotta a kávés csokilekvárt. Megszoktam már Esztertől, hogy pazar receptekkel áll elő, na de ez...minden képzeletemet felülmúlta.

Fiúk-lányok, ő itt egy csodaklassz ajándékötlet, barátoknak, nagymaminak, tanárnéninek- garantált lesz az öröm, na és a meglepődés, már csak a neve hallatán is. Micsodaaaa? Csokilekváááár? (Tapasztalatból írom.)  Persze voltak szkeptikusok is: "Minek kell a csokiból lekvárt készíteni?" Azért, mert a tábla csokit nem lehet  kenyérre/kalácsra kenni. Vagy süteménybe. Ezért.


Mivel nem nagyon szeretem a kávés édességeket (kivéve a tiramisut) és csupacsoki lekvárt szerettem volna, nem kávésat, cseppet átszerkesztettem a receptet.

Az állaga olyasmi, mint a mogyorókrémé (bár közel sem olyan zsíros) az íze pedig simán csokis.

Pontosabban a visszajelzések szerint kicsit Sacherre emlékeztető íze van (a dzsemfixben lévő citromsav miatt). No, majd megpróbálok pektint venni és azzal is ki fogom próbálni. Vagy meg lehet próbálni zselatinnel is.

Szóval olyan, mint egy tábla csoki. Csak ezt kenyérre lehet kenni.:P Meg palacsintába. Meg sütibe. Vagy kekszbe. Vagy egyszerűen csak ki kell osonni a konyhába, mamuszban, éjnek idején és amikor nem látja senki, be kell lapátolni egy kanállal. (Állítólag, ha nem látja senki, hogy megetted, akkor nincs benne kalória :DDD)

Barátnőimnek ezúton üzenem, hogy nem kell nekilátni, ne aggódjanak, fognak kapni ők is, csinos kis üvegben, masnival. :)

Hozzávalók 2 db 375 ml-es üveghez:

2 púpozott ek keserű kakaópor (valamilyen jobb fajta)
picike csipet só
400 ml víz
2 tábla étcsokoládé (sima is jó, nem kell magas kakótartalmú, én Bociból készítettem)

20 dkg cukor és 1 csomag dzsemfix szuper, vagy dzsemfix extra (Dr. Oetker) vagy
20 dkg dzsemfix cukor (ebben már a dzsemfix is benne van)
5 dkg teavaj

A kakaóport, a cukrot és a dzsemfixet csomómentesre keverjük a vízzel, csipet sóval (bevallom, én egy kis frissen őrölt chilit is csempésztem bele...) és lassú tűzön felforraljuk, kissé besűrítjük, majd a tűzről levesszük, beletördeljük a csokoládét, kevergetjük, míg felolvad, majd a tűzre visszatesszük és 3 percig főzzük.

Tiszta üvegekbe töltjük, az üveget lezárjuk és legalább 5 percre fejtetőre állítjuk. Felbontás után elvileg hűtőszekrényben kellene tárolni, de szerintem semmi romlandó nincs benne, maximum a csokiban lévő zsír illetve a vaj avasodhat meg- na már persze, ha eltart olyan sokáig...

Tipp: tejcsokoládéval is elképzelhető.

Fontos tanács Esztertől: "ha sütibe szeretnénk tölteni, ne keverjük tejszínhabbal, mert a dzsemfixben lévő citromsav megtúrósítja! Vajjal, mascarponéval ajánlom kikeverésre."

Ami a módosítást illeti: kipróbáltam úgy, hogy vajat tettem bele (a csokoládé hozzáadásakor) így még krémesebb az állaga, viszont nem dermed megy annyira, mint a vaj nélküli. Ezt a változatot a vaj miatt hűtőben kell tartani.

Figyelem: meleg állapotában folyós, de másnapra elnyeri igazi állagát. Ritmus visszajelzése szerint másnapra még jobban összeér az íze.

30 megjegyzés:

  1. Fantasztikus ötlet! Szívesen elkanalazgatnám...:)))

    VálaszTörlés
  2. Szerintem is nagyszerű! Tejcsokival is lehetne szerinted?

    VálaszTörlés
  3. Szia Ritmus, persze, hogy lehetne tejcsokival is, gondoltam, beírom a bejegyzésbe, de akkor így utólag pótolom.

    VálaszTörlés
  4. Köszi,lehet,hogy holnap meg is csinálom!!! Csoki-és lekvárfüggő vagyok!

    VálaszTörlés
  5. Ritmus, Majd feltétlen számolj be, milyen lett :D Én most már a fehércsokison töröm az agyam, szöget ütöttél a fejembe...hamarosan feltesezm azt is.

    VálaszTörlés
  6. Ó! Óó!! Óóó!!! :) Ez valami fantasztikus lehet! :)

    VálaszTörlés
  7. Na, megcsináltam, fel is tettem, be is linkeltelek, és köszönöm az ötletet! Szerintem jó lett, de lehet mit alakítani rajta..Talán tényleg tejcsoki kellett volna, vagy még pár nap összeérés.. Bár másnapra már jobb az íze! Legalább van okom a kisérletezgetésre!!! :DDD

    VálaszTörlés
  8. Szia!
    Nagyon tetszik a lekvár, csak azt szeretném megkérdezni, hogy a felfordítás után nincsen szükség száraz dunsztolásra? Köszi Zit

    VálaszTörlés
  9. Szia Zit, nincs szükség semmire, ez a dzsemfix legnagyobb előnye:D

    VálaszTörlés
  10. Izgalmas ötlet, de nagyon csodálkozom, hogy a csoki nem kásásodott meg a víztől -egyáltalán nem ugrott össze, selymes lett az állaga?

    VálaszTörlés
  11. Szia Kinga, sajna arról nincs képem, milyen lett az állaga, de selymes, nem kásásodott meg. Az Eszter blogján tudnád megnézni, de a freeblog "betegeskedik", technikai okok miatt nem lehet megjeleníteni a blogját. Vagyis várj csak, itt meg tudod nézni: http://www.nosalty.hu/kaves_csokilekvar_recept_30313

    VálaszTörlés
  12. Szia, nagyon jó ez a recept, ahogy elolvastam, neki is láttam. :) Finom lett, de nem mogyorókrém állagú, hanem elég folyós. Fél adagot csináltam, és Dzsemfix Extra 2:1-et használtam, fél csomagot. Még sose használtam dzsemfixet, ezért bizonytalan vagyok, lehet, hogy túl keveset raktam bele, és azért?
    Krisztina

    VálaszTörlés
  13. Szia Krisztina, idő kell neki, míg megdermed, az kb. másnapra következik be.

    VálaszTörlés
  14. Szia!
    Azt szeretném kérdezni, hogy a vajat mikor kell beletenni?
    Köszönöm a segítséget! :)
    Móni

    VálaszTörlés
  15. Szia Mónika,a csokoládé hozzáadásakor. Ott van a receptben, de akkor kivastagítom, mert úgy tűnik, nem egyértelmű.

    VálaszTörlés
  16. Köszönöm a választ, már szépen besűrűsödött! Igen, nem egészen brutál étcsoki ízű, ezek szerint a citromsav miatt. Most azon gondolkozom, hogy legközelebb ki fogom próbálni cukor nélkül. Krisztina

    VálaszTörlés
  17. Szia Krisztina, sajnos cukor muszáj bele, hidd el, próbáltam "diabetikus verziót kitalálni, de az inkább zselé lett, mint krém...esetleg valamilyen "műcukorral" vagy Norbi "okos" cukrával.:) Folyékony édesítővel semmiképp. Vagy akkor ne tegyél bele annyi vizet, hanem több kakaóport, több csokit...

    VálaszTörlés
  18. Szia!
    Azt szeretném megkérdezni, hogy 3:1 dzsemfixxel el lehet készíteni?
    Köszönöm, Kinga

    VálaszTörlés
  19. Szia Kinga! Hogyne lehetne, én is hol ilyet, hol olyat használok!

    VálaszTörlés
  20. Köszönöm a gyors választ, holnap el is fogom készíteni:) Kinga

    VálaszTörlés
  21. csodálatos! juppííí! már kész is! [:
    köszönöm szépen! _orsi_

    VálaszTörlés
  22. Számomra nem egyértelmű, hogy a befőző cukorhoz is kell-e a 20 dkg cukor. Másodjára úgy értelmeztem, hogy igen, ezért újraforraltam cukorral, remélem, összeáll így is : )

    VálaszTörlés
  23. Szia, a receptben ott szerepel, hogy "vagy", direkt kivastagította. :) Össze fog állni, ne aggódj, bár szerintem nagyon édes lesz :)

    VálaszTörlés
  24. Szia!
    Ez szuper lehet! És ha fruktózzal vagy xilittel próbálom? Norbi cukrot nem kapni nálunk...

    VálaszTörlés
  25. Szia Krisztina, a xilitet nem ismerem, a fruktóz az jó (mégsem cukor : )

    VálaszTörlés
  26. A Xilit az a nyírfacukor :-) (vagy xillit?)

    VálaszTörlés
  27. Szia csak azt szeretném megtudni, hogy sikerült-e már esetleg a fehércsoki lekvár?

    VálaszTörlés
  28. Alap hozzávalókban szerepel a vaj ,majd elkészítésnél nem ,később írod,hogy vajjal is lehet .Valamit nem értek ,hogy van akkor?

    VálaszTörlés
  29. Szia! isteni a lekvár! a párom kezéből ki kellett szednem az üveget, úgy nekifeküdt :D Ma újat kell gyártanom. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails