2010. november 28., vasárnap

Tokaji aszúval smizírozott kacsamájpástétom birsalma chutney-val, foszlós kaláccsal

Mint már említettem, beválogattak a Pataki Kerámia karácsonyi receptversenyére, ezzel az előétellel neveztem.

A kalács és birsalma chutney receptjét már korábban közzétettem, most pedig a kacsamájpástétomé következik, illetve a komplett előétel, egyben.



Nem tudom, hogy a zsűri hogyan dönt (azaz fogalmam nincs, megfőzik/sütik-e a beküldött ételeket, vagy csak elhiszik, hogy finom :p ) de tegnap az jutott eszembe, hogy küldeni kellene nekik egy kis adag pástétomot valami helyes kis csomagban.

Annyira finom, hogy ezt mindenkinek meg kell kóstolnia. Olyan szájban olvadós-féle pástétom, vékony, intenzív Tokaji aszú ízű kocsonyával, citrusos-enyhén csípős csatnival és édeskés kaláccsal.

Ami az elkészítését illeti, nem kell megijedni, egyáltalán nem bonyolult, talán egy kis kézügyesség kell hozzá, bár annyira az sem. (Megjegyzem, úgy remegett a kezem, amikor a pástétomot illesztettem a zseléágyra, még jó, hogy le nem ejtettem. Vizsgadrukk? Hiszen ha elrontom, nem csak az a tét, hogy röhögünk, na ez nem jött össze, hanem fuccs az egész fotózásnak :p...)

Ennek az ételnek az előnye, hogy karácsony előtt napokkal elő lehet vele készülni, a chutney a hűtőben 1 hétig is eláll lezárt üvegben, a pástétomnak pedig kifejezetten jó tesz 1-2 nap.


Tokaji aszúval smizírozott kacsamájpástétom birsalma chutney-val, foszlós kaláccsal (8 adagra)



Hozzávalók:


75 dkg hízott kacsamáj (libamából is lehet, sőt.)
2 db tojásfehérje
1 dl tejszín

őrölt fehérbors


Elkészítés:

A májat kutterral (háztartási robotgép, aprítógép, nagy éles késsel) vagy botmixerrel pépesítjük, gyengéden sózzuk, leheletnyi fehérborssal ízesíthetjük, a tojásfehérjével és a tejszínnel jól összedolgozzuk.

A pástétomsütő hosszabb oldalát kibéleljük alufóliával úgy, hogy túllógjon a peremén - ez azért fontos, hogy a segítségével könnyedén ki tudjuk majd emelni a kész pástétomot. 


Vastagon betakarjuk alufóliával (4-5 rétegben) majd egy tepsibe állítjuk és annyi meleg vizet (nem forrót, mert a kerámia elpattanhat!) öntünk alá, hogy a forma feléig érjen.  


165 fokos sütőben (sima sütő 180 fok) 60 perc alatt készre gőzöljük.

Hűtjük, majd a formából óvatosan kiemeljük, a fóliát eltávolítjuk. Jót tesz neki, ha pár órát áll a hűtőben.

3 dl Tokaji aszút  felforralunk, hogy az alkohol eltávozzon belőle, majd kicsit visszahűtjük.  1 csomag  zselatinnal csomómentesen elkeverjük és összemelegítjük, forralni nem szabad. (Tipp: hogy biztosan csomómentes legyen, egy kis tálba tegyük a zselatint, arra pár evőkanál aszút, alaposan keverjük ki és öntsük hozzá a többi aszúhoz.)

Az - időközben elmosott - pástétomsütő tálat folpackkal kibéleljük.


A zselatinos Tokaji aszú 1/4-ét a tál aljába öntjük (kb. 3 mm vékony réteget ) majd hűtőben megdermesztjük (10-15 perc).

Erre a rétegre helyezzük a pástétomot, majd a tál pereménél öntjük körben a maradék Tokaji aszúnak kb. a felét (addig öntsük, míg a pástétom pereménél megjelenik a folyadék) majd ezt is megdermesztjük a hűtőben (pár perc).
A maradék Tokaji aszút a tetejére öntjük. Hűtőben dermesztjük. Ha ügyesen dolgoztunk, a kész pástétom minden oldalán kb. egyforma tokaji aszúzselé bevonat lesz.

Tipp: a kalácsot pirítva is tálalhatjuk, sőt, úgy még finomabb. Ennek előnye, hogy 1-2 nappal tálalás előtt is el lehet készíteni.

S íme a birs chutney készen:

2 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon finom lehet! Meg szép a fejléced is! Gratulálok!!

    VálaszTörlés
  2. Mindig van nálunk kacsa-/libamáj Karácsonykor, ez az egyedüli fogás, amit a férjem készít(ld. Így főznek a borászok), én fügecsatnit vagy aszúzselét szoktam hozzá csinálni, idén lehet, hogy ezt próbáljuk ki. Annál is inkább, mivel a tavaly nyáron beszerzett őrségi pástétomos kerámiaformámat még le sem teszteltem. Örülök a receptnek!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails