2011. január 16., vasárnap

Chewbacca... vagyis hogy ciabatta


Van rajtam kívül más is, aki a ciabattát "csubakkának" hívja?

Igen, akad még, tapasztalatból írom. Még nyáron együtt vacsoráztunk a barátnőmmel egy kerthelyiségben, és miután rendeltem egy "5 dolláros shake-et", amivel leteszteltem a pincért, hogy veszi-e a humort, megpróbálkoztam a következő felvonással: óvatosan - hogy azért teljesen idiótának ne nézzen - felvezettem, "a sajttál mellé hoznak-e olyan finom olivás csubakkát, amit a múltkor kaptunk?". És találd-süllyedt, más is van ilyen ökör, mint én.

A képen szereplő ciabatta formája ne tévesszen meg senkit, háromszögletűt akartam, de keleszetés közben kigömbölyödött. :P Majd még kikísérletezem, hogyan lehetne megtartani a formáját. Merthogy a ciabatta semmiképp se gömbölyű, hanem téglalap alakú, vagy esetleg háromszög.

Nagyon szeretem a ciabattát, pontosabban az abból készült szenvicseket, amiket az Autogrillben szoktunk enni. Hát igen, az olasz autópályában az egyetlen jó dolog az Autogrilles szendvics - minőségi pármai sonkával, parmezánnal, buffalo mozzarellával, rukkolával, olívaolajjal meglocsolva...

Az egész ciabatta-sütés egy véletlennek köszönhető, egy áruház polcán láttam meg a ciabatta lisztet (hátulján recepttel) és azonmód leküzdhetetlen vágyat éreztem, hogy süssek. A liszt egyébént egy sima kenyérliszt (BL 80-as liszt, némi sóval és porélesztővel.)

Nem szoktam hinni a termékek hátoldalán lévő recepteknek, de ez most kivétel volt. Ajánlom mindenkinek kipróbálni. Annyit változtattam, hogy több ideig kelesztettem. Az igazi ciabattát egyébként extrém hosszú ideig kellene keleszteni (12 óráig) de most nagyon türelmetlen voltam. A tésztája így is lyukacsos lett, bár lehetne még javítani a dolgon. Legközelebb kipróbálom a hosszabb kelesztéssel is.

Hozzávalók 4 db ciabattához:

500 g ciabatta lisztkeverék (Lidl)
380 ml langyos víz
1 ek dióolaj (vagy olívaolaj)

vagy

500 g BL 80 liszt
380 ml langyos víz
fél tk szárított élesztő
1,5 tk só
1 ek dióolaj (vagy olívaolaj)


Elkészítés:


Az összes hozzávalót egy tálba öntjük és az elektromos mixer dagasztókarjával bedagasztjuk (elég lágy tészta lesz) majd letakarva meleg helyen kelesztjük 2 órán át.

A tésztát lisztezett kézzel 4 darabba vesszük, formázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Tetejüket meghintjük liszttel.   50-60 fokos sütőben, a sütő alsó rácsán  további 1 órán át kelesztjük. A hőfokot 200 fokra feltekerjük és kb. fél óra alatt készre sütjük.

Tipp: a tésztába keverhetünk felaprított oaljbogyót is. (Eredetileg olyat akartam, de ez akkor jutott eszembe, mikor már a sütőben volt.)

8 megjegyzés:

  1. Asszem én csak mostantól fogom csubakkának hívni. :-D
    És dönölű. Ismét. És az Autogrill a legjobb! Én is folyton ott eszek, ha arra megyünk. :-p

    VálaszTörlés
  2. Szerintem a te ciabatta-d finomabb az
    Autigrillben kaphatò ciabattanàl...
    Csak igy rànèzèsre is gusztàbb!
    Szia
    Aniko

    VálaszTörlés
  3. Szia Anikó, azért finomabb nem lett, de puhább a héja. Az olaszok igen értenek a "szájpadlásfeltörő" kenyerek sütéséhez :)

    VálaszTörlés
  4. A mi csaladunk is csubakkanak hivja, mar evek ota :)

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    Ha friss élesztőből szeretném készíteni, abból mennyi kell? Vagy feltétlenül szárított kell hozzá?

    Köszi: Szilvi

    VálaszTörlés
  6. Szia Szilvi, nem muszáj szárított élesztőből, ez esetben kb. 3 dkg élesztőt tegyél bele frissből.

    VálaszTörlés
  7. Volt időm, így kelesztés után még kétszer hajtogattam, 45-45 percet kelesztve a hajtogatások között, formáztam, sütöttem, tökéletes lett!

    Még egyszer köszönöm :)

    Szilvi

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails