2011. február 5., szombat

Áfonyatorta...


...kicsit másképp, mint ahogy elterveztem. A vidéki gasztrobloggernek gyakran sanyarú a sorsa...nem sajnáltatni akarom magam, de itt a környéken a legpöpecebb bolt a Cora, se egy delikátesz, se egy különlegesebb abc...hírből sem hallottak puy-i lencséről, fehér balzsamecetről, valami jobb minőségű olivaolajról...de hogy miért írom mindezt? Mert tegnap nem sikerült friss áfonyát vennem, így be kellett érnem a fagyasztottal, megjegyzem, az is csoda, hogy fagyasztottat kaptam.

Szóval - majdnem ilyen - skandináv áfonyatortát készítettünk a főzősuli múltkori rendezvényén, elkészítettem újra, sok szeretettel ajánlom Nektek.

Mesterszakácsunk még akkor tanulta, mikor évtizedekkel ezelőtt Finnországban dolgozott. Svédül Blåbärskaka (ne tessék röhögni, ez a neve) finnül mustikatkakku (ez sem kevésbé röhejes). Vékony tésztaréteg, azon habos állagú áfonyás krém, tetején áfonyazselével.

De előtte egy kis kitérő. (Vigyázat, hosszabb lesz, ha valakit nem érdekel, görgessen lejjebb a receptért :p)

Valójában nem akartam erről írni, mert nem vagyok egy önreklámozó típus, de engedtem az ismerősök, barátok "nyomásának" (oh, én szegény...) hogy megírom itt is.

Szóval, szerdán olyan boldogság ért, amit kicsiny gasztroblogom 3/4 éves pályafutása alatt nem éltem át. Sokan már tudtok róla: én lettem Doce Vita kávés játékának a győztese és hazavihetem a csoda habosító masinát.

Ez a Dolce Vita aztán tudja, hogyan kell zsúrt rendezni, sosem voltam még olyan buliban, ahonnan mint vendég, én magam is ajándékkal térek haza.

Voltaképpen az egész nyeremény egy "véletlennek" köszönhető. Pontosabban módosítanék, fatalista vagyok, hiszek a sorsszerűségben, vagyis hogy nincsenek véletlenek, minden okkal történik.

A kávén füstölt libamáj receptje már egy pár napja motoszkált a fejemben (általában lefekvés előtt tör rám az ihlet, tudom, nem vagyok normális :p).

Aztán a pályázati határidő utolsó napján, munka után még elmentem edzeni, és hazafelé megálltam egy kisebb szupermarkatben. Nem is tudom, azon aggódtam-e, hogy legyen-e vargánya, vagy azon, hogy ne. Tudtam, ahhoz már túl fáradt vagyok, s túl késő is van, hogy kimenjek pl. a Metróba.

És volt vargánya. Egy egész kis csomag, felháborítóan drágán.  Elgondolkodtam, megvegyem-e. Ott álltam tanácstalanul a fagyasztópult előtt... Megéri ez? Úgysem nyerek...ilyen erős mezőnyben...pont ezzel a recepttel? Beküldjem? Meg fáradt is vagyok, este 6 óra, most álljak le füstölni? Meg fotózni nulla fénynél?  És majdnem visszatettem.

A végeredményt tudjátok, nem tettem vissza, a megérzéseimre hallgattam.

Azt viszont álmomban sem mertem volna gondolni - és még most sem hiszem el - hogy Dolce Vita az én receptemet tartotta méltónak arra, hogy azzal a játékot megnyerjem. 

Videóra kellett volna venni, mit műveltem az irodában, mikor megtudtam, fél óráig úgy vert a szívem, hogy azt hittem, kiugrik a helyéről és csak a levegőt kapkodtam. Az én drága kolléganőm pedig egy nagy papírra kiírta az iroda ajtajára, hogy nyertem egy kávéfőzőt a receptemmel, úgyhogy egész délután csak a gratulációkat fogadtam vadalma fejjel. :)

Nagyon jót tett velem lelkileg  ez az egész, már kezdek nagyon depressziós lenni a téltől, a ködtől, a szmogtól és a szürkeségtől.

Ma végre kisütött a nap, teli vagyok tervekkel, vettem is egy csokor színes virágot, és becsaptam magam, hogy már tavasz van.

De a fenti nyeremény még semmi, mert a héten kaptam még 3 díjat: a Liebster blog és a Kreatív blogger díjakat Manócstól , Benc-E-mőkétől és Rozmaring és Ibolyától.

Mivel ezeket a díjakat már korábban továbbadtam - és már szerintem nincs is már olyan, aki nem kapott volna - ha nem haragusztok, én csak gondolatban adnám át:

Veronikának a szenzációs fotóiért
Beastinek a humoros sztorijaiért
AzEszternek, mert ő mindig megmondja :D
Samy-nek a sok segítségért
Dr. Peppernek, csak úgy, mert imádom, és mostanában díjhiányban szenved :DDD, és még sok másnak is.


A "kis" kitérő után térjünk vissza erre az áfonyatortára, én ezzel ünnepeltem meg a játékot, amit most sok szeretettel átnyújtok nektek.

Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:

a tésztához:
10 dkg liszt (sima, vagy szénhidrátcsökkentett)
6 dkg vaj
3 dkg porcukor (vagy ugyanennyi fruktóz porrá őrölve)
1 szűk ek hideg tej

a krémhez:
500 g mascarpone (ha diétásan készítjük, light mascarpone)
1 dl habtejszín
1 csomag instant zselatin (Dr. Oetker zselatin fix)
ízlés szerint porcukor (kb. 5 dkg) vagy édesítő, fruktóz, Stevia, xillit, stb.
350 g fagyasztott áfonya

továbbá:

2-3 ek cukor vagy fruktóz
2 tk dzsemfix (3:1 vagy 2:1)

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal omlós tésztát gyúrunk, majd a tortaforma aljába nyomkodjuk. Villával megszurkáljuk és 170 fokra előmelegeített sütőben kb. 15-20 percig sütjük, míg a széle kissé megpirul.

A krémhez a mascarponét elektromos habverővel pár perc alatt felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a zselain fixet és azzal együtt tovább keverjük 1 percig. Hozzáadunk 200 g félig kiengedett fagyasztott áfonyát, jól elkeverjük (az áfonya szép lilára színezi a krémet), majd hozzáadjuk  a porcukrot (ezt mindig a végén kell), legvégül óvatosan hozzákeverjük a kemény habbá vert tejszínt.

A krémet a legalább langyosra hűlt tésztalapra simítjuk, majd hűtőbe tesszük dermedni.

Közben elkészítjük az áfonyazselét a tetejére (na, ezt kellett volna friss áfonyából...)

Az áfonyát egy kis lábosba öntjük, hozzadjuk a cukrot és a dzsemfixet, majd felforraljuk, és további 5 percig főzzük nagy lángon. Lekvárszerűen besűrűsödik. Langyosra hűtjük, majd szépen rásimítjuk a mascarponés krém tetejére.

Hűtőben dermesztjük.

Hedonisták tálaláskor tejszínhabot és áfonyalikőrt is adhatnak mellé.

(Megj.: én az esetek 99%-ában csökkentett szénhidráttartalmú, update 1 liszttel és édesítővel/fruktózzal sütök, így is elkészíthető, a mennyiségek ugyanazok. A tésztába porrá őrölt fruktózt tegyünk porcukor helyett.A képen szereplő diétás verzióban készült :) )

14 megjegyzés:

  1. Fantasztikus a fotó, fantasztikus a torta, a díjhoz ismét csak gratulálok!

    És ha nyitnánk egy ilyen boltot?

    8-)

    VálaszTörlés
  2. hát hihetetlen vagy. köszönöm szépen, nagyon-nagyon kedves vagy!! a lenti fotó pedig gyönyörű!! és nyugi, nálunk még mirelit áfonya sincs:)

    VálaszTörlés
  3. Gratula a dijhoz! gyonyoru a kep es a torta!

    VálaszTörlés
  4. Dokikám, ami jár, az jár :DDD

    VálaszTörlés
  5. Gratulálok a nyereményhez, a receptjeiden egyáltalán nem látszik, hogy un. "vidéki" gastroblogger vagy. Csak így tovább, hagyatkozz a megérzéseidre...

    VálaszTörlés
  6. Gábor, van 1 frekventált helyen lévő ingatlanod, és kb. 20 milliód? Mert nekem momentán nincs :)))

    VálaszTörlés
  7. Öööö, fél vesém? Valaki? 8-))))

    VálaszTörlés
  8. Delish, Notburga, nagyon köszi! :)

    VálaszTörlés
  9. Kedves Strawberry!
    Szerintem ne bánkódj, hogy ilyenkor nem kaptál friss áfonyát. A szezonja május végétől októberig tart. És ott van még a vegyszeres kezelés is...
    Biztosan finom lett így is a torta.

    Gratulálok a díjhoz, és az elragadó fotóidhoz!

    VálaszTörlés
  10. Selectfood: a Tescóban szokott lenni, most éppen nem volt (persze éppen amikor kellene :D) Köszi a dícséretet!

    VálaszTörlés
  11. Ugye megmondtam, hogy te fogsz nyerni! :) Gratulálok!

    VálaszTörlés
  12. Chilii! Gondoltam Rád, hogy erre jól rászóltál :)

    VálaszTörlés
  13. Kedves Strawberry kolléganő!

    Köszönöm szépen a díjat, tök jó, örömmel fogadom. Jó, ha másnak is tetszik, amit és ahogy írom. És elnézést, hogy csak most vettem észre, de szerintem még érvényesen reagálok :)

    és ezen a hétvégén már befejezem, amit elkezdtem..... a gasztrokadét nyereményt :)

    VálaszTörlés
  14. Csodás ez a torta.Csábít, hogy megsüssem!:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails